Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput" menurut Kamus Peribahasa - Rebanas

Arti Kata "Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput" Menurut Kamus Peribahasa

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput menurut Kamus Peribahasa. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput.

definisi Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput

Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput: Lebih baik menghadapi musuh besar yang jelas terlihat/diketahui daripada harus berhadapan dengan musuh kecil yang tidak terlihat/diketahui.

Lebih lanjut mengenai Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput
Contoh kalimat untuk "Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput

Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput terdiri dari 14 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Baik membawa resmi ayam betina, supaya tidak ada bencana Lebih baik merendah daripada sombong, supaya selamat dalam hidup. (resmi = sifat)
Baik membawa resmi padi, daripada membawa resmi lalang Tidak sombong. (resmi = sifat)
Dalam dua tengah tiga Tidak jujur.
Daripada cempedak baiklah nangka, daripada tidak baiklah ada Lebih baik sedikit daripada tidak sama sekali.
Daripada hidup bercermin bangkai, lebih baik mati berkalang tanah Lebih baik mati daripada harus menanggung malu yang teramat sangat.
Daripada hidup bergelumang tahi, lebih baik mati bertimbun bunga Lebih baik mati daripada harus menanggung malu yang teramat sangat. (bergelumang = berlumur)
Dengan kartu terbuka Dengan terus terang.
Di belakang ia menendang kita, bila di depan ia mengeting kita, jika di tengah ia berpusing ligat pula Menghadapi orang terkasih yang menyebabkan kita merasa serba salah.
Di luar bagai madu, di dalam bagai empedu Baik secara lahiriah, tetapi buruk/jahat secara batiniah; terlihat baik diluar, namun buruk didalam.
Di luar berkilat di dalam berongga Baik secara lahiriah, tetapi buruk/jahat secara batiniah; terlihat baik diluar, namun buruk didalam.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Lebih baik seekor singa di padang yang luas, daripada seekor ular di dalam rumput" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Peribahasa
Tentang Kamus Peribahasa

Kamus Kamus Peribahasa ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Peribahasa, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.