Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Qiyas" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Qiyas" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Qiyas menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Qiyas.

definisi Qiyas

Qiyas: membandingkan satu masalah kepad apa yang pernah terjadi dengan mempergunakan analisa yang lebih tepat dengan mengambil contoh kepada pokok terdekat. Misalnya beras dapat digolongkan kepada gandum de

Lebih lanjut mengenai Qiyas
Contoh kalimat untuk "Qiyas"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Qiyas" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Qiyas untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Qiyas

Qiyas terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Qiyas membandingkan satu masalah kepad apa yang pernah terjadi dengan mempergunakan analisa yang lebih tepat dengan mengambil contoh kepada pokok terdekat. Misalnya beras dapat digolongkan kepada gandum de
sedekah Menghibahkan apa yang diinginkan pahalanya di akhirat. Pemberian yang bermanfaat kepada orang lain, misalnya makanan, minuman atau harta dengan tidak mengharap balasan kecuali ridha Allah semata.
Ilaa’(Kelebihan) sumpah suami bahwa ia tidak akan menggauli istrinya.
Al-Haiyu Satu daripada nama Allah (al-asma' al-husna) yang bermaksud yang hidup selama-lamanya dan tidak akan mati.
al-hakam Satu daripada nama Allah S.W.T. yang wajib kita percayai. Bererti Yang Maha Menentukan Hukuman perkara-perkara yang berlaku ke atas makhluknya dan tiada siapa yang dapat menghalang. Sesiapa yang berzikir Ya hakam pada tengah malam dalam keadaan suci dan khusyuk sebanyak 68 kali, Allah S.W.T. akan menjadikan hatinya tempat hikmat.
al-hakim Satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bermaksud yang Maha Bijaksana.Tiap-tiap sesuatu ciptaanNya mempunyai tujuan yang tidak sia-sia. Jika dibaca 300 kali Ya hakim tiap-tiap hari, akan dibuka pintu hikmat dan dijauhkan segala yang memudaratkan dengan izin Allah S.W.T.
al-khabir Satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma al-husna) yang bererti Yang Amat Mengetahui dengan seluas-luas akan hakikat sesuatu daripada perkara besar hingga kepada perkara-perkara kecil. Sesiapa yang berzikir Ya Khabir sebanyak 812 kali tiap-tiap hari selama seminggu, akan datang khabar yang dikehendakinnya, dengan izin Allah S.W.T.
al-khaliq Satu daripada nama Allah (al-asma al-husna) yang bererti pencipta segala makhluk. Sesiapa yang berzikir Ya khaliq sebanyak 731 kali, Allah S.W.T. akan menerangkan mata hatinya.
Alif Lam Qamariah Satu daripada istilah hukum tajwid iaitu tiap-tiap alif lam yang ada pada awal kalimah yang bermula dengan huruf-huruf berikut- alif, ba, jim, ha, ho, ain, ghin, fa, kob. Kaf, mim, wau, ha dan ya. Hukum bacaannya ialah hendaklah dibaca dengan jelas bunyi lam mati .
Alif Lam Syamsiah Satu daripada istilah hukum tajwid. Iaitu tiap-tiap alif lam yang ada pada awal kalimah yang bermula dengan huruf-huruf berikut- ta, sa, dal,zal, ra, zai, sin, syim, sod, dhot, to, zo, lam, nun. Hukum bacaannya ialah bunyi lam mati dihilangkan dan huruf alif disabdukan kepada huruf yang berikutnya.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Qiyas" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.