Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Ikhfak Hakiki" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Ikhfak Hakiki" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Ikhfak Hakiki menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Ikhfak Hakiki.

definisi Ikhfak Hakiki

Ikhfak Hakiki: Satu cara dengan bacaan mendengungkan bunyi huruf nun mati atau tamwin apabila disambut oleh salah satu huruf berikut; sin, ta, jim, zai, sod, dal, kob, fa, yha, dhot, to, zo, syim, zal.

Lebih lanjut mengenai Ikhfak Hakiki
Contoh kalimat untuk "Ikhfak Hakiki"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Ikhfak Hakiki" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Ikhfak Hakiki untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Ikhfak Hakiki

Ikhfak Hakiki terdiri dari 2 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Bacaan Tadwir Bacaan al-Quran yang dibaca dengan sederhana, tidak terlalu cepat dan tidak terlalu lambat serta memelihara hukum tajwid dengan sempurna.
Ikhfak Hakiki Satu cara dengan bacaan mendengungkan bunyi huruf nun mati atau tamwin apabila disambut oleh salah satu huruf berikut; sin, ta, jim, zai, sod, dal, kob, fa, yha, dhot, to, zo, syim, zal.
Ikhfak Syafawi Satu bacaan ayat al-Quran iaitu mendengungkan bacaan bunyi mim mati apabila berjumpa huruf ba.
Abu Hurairah Salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w. dan telah memeluk Islam pada tahun ke-7 Hijrah. Nama sebenarnya ialah Abdul Rahman bin Sakhar, beliau banyak menghabiskan masanya dengan mendampingi Rasulullah s.a.w. Seorang yang kuat ingatan dalam menghafaz hadis dan banyak meriwayatkan hadis daripada Rasulullah s.a.w.
Abu Lahab Salah seorang bapa saudara Nabi s.a.w . Dan namanya yang sebenar ialah Abdul Uzza. Beliau sangat memusuhi Rasulullah s.a.w. dan menentang dakwah Islam sehingga diturunkah surah Al-Lahab (lidah api). Surah ini mencela Abu Lahab bersama isterinya dan kedua-duanya akan dikenakan api neraka yang dahsyat.
Aisyah Salah seorang isteri Nabi s.a.w. dan anak kepada Saidina Abu bakar. Berkahwin dengan Rasulullah s.a.w. pada usia dua belas tahun. Beliau seorang yang bijak, kuat beribadat, menjadi rujukan para sahabat dan banyak meriwayatkan hadis Rasulullah s.a.w. Beliau digelar Ummul Mukminin.
al-ghaffar Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna). Yang bererti Maha Pengampun. Sesiapa yang membacanya seratus kali selepas solat Jumaat akan zahir baginya tanda keampunan dosa.
Al-Ghaffur Salah satu nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bererti Maha Mengampuni. Sesiapa yang membacanya ke atas orang yang sedang sakit seperti demem, Insya Allah dia akan sembuh.
al-hadi Salah satu daripada nama Allah (Al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Memberi Petujuk kepada mana-mana hambaNya yang dikehendaki.
Al-Hafiz Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Melindungi makhlukNya daripada bahaya dan kemusnahan.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Ikhfak Hakiki" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.