Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Hunafa (Lurus)" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Hunafa (Lurus)" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Hunafa (Lurus) menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Hunafa (Lurus).

definisi Hunafa (Lurus)

Hunafa (Lurus): orang-orang saleh yang tidak mau mengikuti segala perilaku kotor dan tata   cara peribadatan jahiliyah

Lebih lanjut mengenai Hunafa (Lurus)
Contoh kalimat untuk "Hunafa (Lurus)"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Hunafa (Lurus)" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Hunafa (Lurus) untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Hunafa (Lurus)

Hunafa (Lurus) terdiri dari 2 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Agama Budaya Agama-agama yang dicipta oleh manusia sendiri. Agama-agama ini tidak mempunyai kitab daripada Allah S.W.T. seperti agama Buddha dan lain-lain lagi.
Agama Tauhid Agama yang mempunyai kepercayaan bahawa Tuhan itu cuma satu sahaja iaitu Allah S.W.T. yang mempunyai kuasa yang tidak terbatas. Contohnya agama Islam.
Agama Wahyu Agama yang diturunkan oleh Allah S.W.T. melalui kitab-kitabnya iaitu Taurat, Zabur, Injil dan Al- Quran. Namun begitu, ajaran kitab-kitab yang tersebut melainkan Al-Quran telah diselewengkan oleh pengikut-pengikutnya dan tidak boleh dipakai lagi. Tambahan pula dengan turunnya Al-Quran, semua ajaran terdahulu telah dimansuhkan atau dibatalkan. Hanya Al-Quran saja yang kekal sehingga ke hari Kiamat. Agama Wahyu juga dikenali sebagai agama Samawi. Sebagai contoh, agama Islam dan agama Nasrani.
Air Mutlak Air asal yang belum bercampur dengan sesuatu seperti air hujan, air paip, air sungai dan sebagainya. Air mutlak boleh menyucikan benda yang kena najis, mandi hadas besar dan dibuat untuk mengambil wuduk.
akhirat Alam yang kekal dan akan di diami oleh manusia dan jin sesudah alam dunia yang ada pada sekarang ini dimusnahkan. Manusia akan melalui beberapa proses seperti melalui alam Barzakh dahhulu untuk sampai ke sana. Senang dan susahnya kelak akan bergantung kepada amalan yang dilakukan oleh seseorang itu semasa hidup. Percaya kepada hidup semula di akhirat dan perkara yang berkaitan dengannya adalah salah satu daripada rukun iman.
akidah Asas kepercayaan agama seseorang. Tiap-tiap orang Islam perlu mempunyai akidah Islam yamh betul.Orang yang mempunyai akidah yang salah, ibadatnya tidak akan diterima oleh Allah S.W.T. dan dia akan dimasukkan ke dalam neraka.
Al-Fatihah (Surah) Antara surah al-Quran yang terpenting kerana surah ini satu daripada rukun solat. Tanpa membacanya solat tidak sah. Surah ini mengandungi tujuh ayat yang diturunkan di Mekah. Al-fatihah bermaksud pembukaan.
Alam Ghaib Alam yang tidak dapat dilihat oleh mata kita. Contohnya alam jin dan alam malaikat dikatakan sebagai alam ghaib.
alam Alam yang nyata. Yang nampak dipandang oleh syahadah mata kasar.
amal jariah Amalan atau sedekah yang berkekalan faedahnya untuk orang ramai seperti mendirikan masjid dan sebagainya.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Hunafa (Lurus)" ini bermanfaat, silakan anda bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.