Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Hud" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Hud" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Hud menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Hud.

definisi Hud

Hud: 1- Surah al-Quran yang ke-11. Surah ini mengandungi 123 ayat yang diturunkan di Mekah. 2-Hud adalah salah satu daripada rasul pilihan yang diutuskan kepada kaum 'Ad di Hadhramaut. Lalu Allah menurunkan bala kepada mereka iaitu kemarau panjang. Nabi Hud berpindah ke Mekah dan wafat ketika berumur 150 tahun.

Lebih lanjut mengenai Hud
Contoh kalimat untuk "Hud"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Hud" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Hud untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Hud

Hud terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Hud 1- Surah al-Quran yang ke-11. Surah ini mengandungi 123 ayat yang diturunkan di Mekah. 2-Hud adalah salah satu daripada rasul pilihan yang diutuskan kepada kaum 'Ad di Hadhramaut. Lalu Allah menurunkan bala kepada mereka iaitu kemarau panjang. Nabi Hud berpindah ke Mekah dan wafat ketika berumur 150 tahun.
Ayat Sajadah Ayat-ayat al-Quran yang disunatkannya kita melakukan sujud apabila kita membacanya sama ada kita dalam keadaan solat atau di luar solat. Terdapat 14 tempat di dalam al-Quran. Sujud ini dinamakan sujud sajadah atau sujud tilawah.
diat Hukuman yang berbentuk ganti rugi yang dikenakan ke atas penbunuh setelah waris orang yang dibunuhnya itu memaafkan kesalahannya, jika tidak dimaafkan ia akan dikenakan hukuman qisas.
Dibagh Menyamak kulit binatang,. Semua kulit binatang yang aliun daripada anjing dan babi menjadi suci dengan disamak. Caranya sila lihat pada bab samak.
Dirayah Ilmu yang membahaskan makna atau maksud perkataan-perkataan di dalam hadis bersandarkan kaedah bahasa.Ia satu cabang daripada ilmu hadis.
Hudaibiyah Nama sebuah tempat kira-kira enam kilometer dari Mekah. Tempat ini menjadi bersejarah kerana Rasulullah s.a.w. telah membuat perjanjian dengan mengadakan gencatan senjata bersama kerajaan Mekah dalam tahun enam Hijrah. Tetapi perjanjian ini telah dicabuli oleh orang Quraisy Mekah yang telah membuka jalan kepada Rasulullah s.a.w. untuk menawan Mekah dalam tahun 8 Hijrah.
Hudnah Perjanjian damai diantara orang Islam dan kafir. Mereka yang menerima perjanjian ni dikatakan kafir Ma'ahad. Perjanjian ini berkuat kuasa tidak lebih daripada sepuluh tahun sahaja.
hudud Sempadan atau peraturan. Al-Quran menyebut hudu sebagai hukuman Allah yang sudah ditetapkan keatas penjenayah. Contohnya hudud bagi penzina yang muhsan iaitu direjam sampai mati dan mencuri pula dipotong tangan.
Kedup Rumah kecil, tempat duduk di atas belakang unta.
Keluarga Muhammad 1.Golongan Bani Hasyim dan Bani Mutholib yang tidak diperbolehkan menerima zakat, 2.Anak cucu dan para istrinya, 3. Umat dan pengikutnya sampai hari kiamat, 4.Golongan yang taqwa diantara umatnya.  
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Hud" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.