Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Hauqalah" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Hauqalah" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Hauqalah menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Hauqalah.

definisi Hauqalah

Hauqalah: Mengucap perkataan La haula wala kuwwata illa billah) yang bererti tiada daya dan kekuatan melainkan pertolongan daripada Allah.

Lebih lanjut mengenai Hauqalah
Contoh kalimat untuk "Hauqalah"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Hauqalah" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Hauqalah untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Hauqalah

Hauqalah terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Hauqalah Mengucap perkataan La haula wala kuwwata illa billah) yang bererti tiada daya dan kekuatan melainkan pertolongan daripada Allah.
laknat Bererti kutukan. Sesiapa yang dilaknat oleh Allah S.W.T., terputusllah daripada rahmatNya. Allah S.W.T. mengutuk orang yang memberi rasuah dan orang yang menerimanya.
Ladza Salah sebuah neraka yang penuh dengan pelbagai azab. Ladza adalah tempat bagi orang yang menderhaka kepada Allah S.W.T. Ada pendapat ulama mengatakan antara penhuni-penghuninya ialah iblis.
Laghwun Perkara yang kosong dan tidak memberi faedah pada kiraan syarak.
Lahwul-Hadis Percakapan kosong yang sia-sia sahaja.
Lahwun Macam mainan sahaja atau kesenangan yang sementara sahaja. Contohnya kesenangan dan nikmat di dunia yang hanya merupakan kesenangan yang sekejap sahaja dan tidak lama, tidak seperti kesenangan dan nikmat akhirat yang berkekalan.
Lailatul Qadar Satu malam yang sangat mulia. Orang Islam yang beribadat pada malam tersebut lebih banyak mendapat pahala daripada beribadat seribu malam bulan-bulan yang biasa. Lailatul Qadar berlaku dalam salah satu daripada sepuluh malam yang terakhir pada bulan Ramadhan.
Lailatulqadar Malam ketetapan atau malam kemuliaan yang lebih baik dari seribu bulan. Barangsiapa beribadah pada malam itu akan diberi balasan yang berlipat dan diampuni dosa-dosanya.
Lauwamah Sejenis nafsu manusia iaitu perasaan seseorang yang mencela dirinya setiap kali terlintas di hati hendak melakukan maksiat kerana ia masih lagi digoda oleh nafsu yang jahat.
Lawh Mahfuz Sebuah tempat catatan nasib manusia dan rahsia makhluk Allah di alam ghaib yang dijaga dengan penuh rapi oleh para malaikat dan tiada sesiapa yang dapat menghampirinya.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Hauqalah" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.