Web Analytics Made Easy -
StatCounter
"Kamus Arti Kata dan Arti Nama Rebanas"

Arti Kata "Hauqalah" Menurut Kamus Agama Islam

Kamus ini menjelaskan Arti Kata Hauqalah menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang menggunakan kata Hauqalah.

definisi Hauqalah

Hauqalah= Mengucap perkataan La haula wala kuwwata illa billah) yang bererti tiada daya dan kekuatan melainkan pertolongan daripada Allah.

Lebih lanjut mengenai Hauqalah
Contoh kalimat untuk "Hauqalah"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Hauqalah" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Hauqalah untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Hauqalah

Hauqalah terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Hauqalah

Mengucap perkataan La haula wala kuwwata illa billah) yang bererti tiada daya dan kekuatan melainkan pertolongan daripada Allah.

laknat

Bererti kutukan. Sesiapa yang dilaknat oleh Allah S.W.T., terputusllah daripada rahmatNya. Allah S.W.T. mengutuk orang yang memberi rasuah dan orang yang menerimanya.

Ladza

Salah sebuah neraka yang penuh dengan pelbagai azab. Ladza adalah tempat bagi orang yang menderhaka kepada Allah S.W.T. Ada pendapat ulama mengatakan antara penhuni-penghuninya ialah iblis.

Laghwun

Perkara yang kosong dan tidak memberi faedah pada kiraan syarak.

Lahwul-Hadis

Percakapan kosong yang sia-sia sahaja.

Lahwun

Macam mainan sahaja atau kesenangan yang sementara sahaja. Contohnya kesenangan dan nikmat di dunia yang hanya merupakan kesenangan yang sekejap sahaja dan tidak lama, tidak seperti kesenangan dan nikmat akhirat yang berkekalan.

Lailatul Qadar

Satu malam yang sangat mulia. Orang Islam yang beribadat pada malam tersebut lebih banyak mendapat pahala daripada beribadat seribu malam bulan-bulan yang biasa. Lailatul Qadar berlaku dalam salah satu daripada sepuluh malam yang terakhir pada bulan Ramadhan.

Lailatulqadar

Malam ketetapan atau malam kemuliaan yang lebih baik dari seribu bulan. Barangsiapa beribadah pada malam itu akan diberi balasan yang berlipat dan diampuni dosa-dosanya.

Lauwamah

Sejenis nafsu manusia iaitu perasaan seseorang yang mencela dirinya setiap kali terlintas di hati hendak melakukan maksiat kerana ia masih lagi digoda oleh nafsu yang jahat.

Lawh Mahfuz

Sebuah tempat catatan nasib manusia dan rahsia makhluk Allah di alam ghaib yang dijaga dengan penuh rapi oleh para malaikat dan tiada sesiapa yang dapat menghampirinya.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Hauqalah" ini bermanfaat, silakan anda bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

DISCLAIMER
Jika Terdapat Kesalahan Penerjemahan Kata atau Nama dalam Kamus Rebanas ini, Anda dapat membandingkan dengan kamus yang anda miliki. Terima Kasih
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.