Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun" menurut Kamus Peribahasa - Rebanas

Arti Kata "Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun" Menurut Kamus Peribahasa

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun menurut Kamus Peribahasa. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun.

definisi Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun

Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun: Orang yang buruk rupa, meskipun berpakaian mahal tetap saja terlihat buruk.

Lebih lanjut mengenai Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun
Contoh kalimat untuk "Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun

Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun terdiri dari 8 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Akan mengaji, suratlah hilang; akan bertanya, gurulah mati Orang yang berada dalam keadaan serba salah.
katak hendak jadi lembu Orang kecil/rendahan yang hendak meniru tingkah laku orang besar/berkuasa.
Katak menggigit telunjuk, melihatkan ular sudah menjadi belut Orang yang masih curiga terhadap orang jahat yang sudah berubah menjadi orang baik.
Terlihat ikan dalam air, tahu jantan atau betinanya Orang yang bijaksana tahu akan baik dan buruknya sesuatu.
Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun Orang yang buruk rupa, meskipun berpakaian mahal tetap saja terlihat buruk.
Tiada angin bertiup masakan daun kan bergoyang? Yang berguna tetap disimpan baik-baik, sedangkan yang tidak berguna dibuang.
Tiada berpucuk di atas enau Orang yang mengira/merasa dirinya adalah yang paling hebat.
Tiada dibawa orang sehilir semuara Orang yang sudah tidak berguna lagi di masyarakat.
Tiada dibawa orang sehilir semudik Orang yang disisihkan dalam pergaulan.
Walaupun ada umpan, belum tentu ada ikan Walaupun dalam melakukan suatu pekerjaan telah ada persediaan yang cukup/memadai, tetapi belum tentu akan berhasil dengan baik.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Tiada akan licin katak puru walaupun berhujan sekalipun" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Peribahasa
Tentang Kamus Peribahasa

Kamus Kamus Peribahasa ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Peribahasa, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.