Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "ijarah" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "ijarah" Menurut Kamus Agama Islam

Kamus ini menjelaskan Arti Kata ijarah menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang menggunakan kata ijarah.

definisi ijarah

ijarah: Sewa-menyewa. Hukumnya harus dengan syarat benda yang disewakan itu memberi manafaat dan mendapat persetujuan daripada kedua-dua pihak.

Lebih lanjut mengenai ijarah
Contoh kalimat untuk "ijarah"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "ijarah" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata ijarah untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai ijarah

ijarah terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

ijarah Sewa-menyewa. Hukumnya harus dengan syarat benda yang disewakan itu memberi manafaat dan mendapat persetujuan daripada kedua-dua pihak.
harus Perkara yang diberi kebebasan oleh syarak untuk melakukannya atau tidak . Contohnya makan, minum dan lain-lain lagi.
syarat Apa yang mengkibatkan tiada hasilnya sesuatu bila ia tidak ada.
Baitul Atiq Nama bagi Kaabah bererti rumah kemerdekaan. Kadang-kadang juga disebut Baitullah-Alharam kerana terletak ditengah-tengah tanah haram di Mekah.
Baitul Makmur Sebuah tempat yang terletak di langit yang kutujuh. Nabi s.a.w. pernah menemui Nabi Ibrahim di Baitul Makmur pada malam Israk Mikraj. Ia menjadi kiblat bagi para malaikat di langit dan dikatakan kedudukannya setentang dengan Kaabah di bumi.
baitulmal Satu jabatan kewangan di bawah kelolaan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam dan adat istiadat orang Melayu tiap-tiap negeri di Malaysia. Jabatan ini ditugaskan mengendalikan kewangan seperti memungut hasil zakat dan lain-lain serta membahagi-bahagikan perbelanjaan kepada badan kebajikan yang berhubung dengan ibadat orang Islam sahaja.
Harut Dan Marut Dua malaikat yang diturunkan oleh Allah S.W.T. ke dunia untuk mengajar manusia ilmu sihir bagi mempertahankan diri daripada ancaman ilmu sihir. Namun setengah-setengah daripada manusia itu menggunakan ilmu sihir untuk membuat kejahatan.
Khiar Syarat penjual atau pembeli boleh membuat syarat dalam akad jual beli dalam masa tiga hari sama ada terus membeli atau sebaliknya.
Madaniyah Ayat atau surah yang turun seduah hijrah; baik ia turun di Makkah ataupun di Madinah, ataupun di dalam salah satu perjalanan.
azali Yang tiada permulaan wujudnya atau pun yang kekal wujudnya tiada permulaan. Hanya Allah S.W.T. saja yang bersifat azali.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "ijarah" ini bermanfaat, silakan anda bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.