Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Hutamah" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Hutamah" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Hutamah menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata Hutamah.

definisi Hutamah

Hutamah: Sebuah neraka di akhirat kelak yang mana apinya berkobar-kobar sehingga memakan hati penghuninya, sedangkan mereka terikat pada tiang dan pintu neraka ditutup.

Lebih lanjut mengenai Hutamah
Contoh kalimat untuk "Hutamah"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Hutamah" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Hutamah untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Hutamah

Hutamah terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

Hutamah Sebuah neraka di akhirat kelak yang mana apinya berkobar-kobar sehingga memakan hati penghuninya, sedangkan mereka terikat pada tiang dan pintu neraka ditutup.
akhirat Alam yang kekal dan akan di diami oleh manusia dan jin sesudah alam dunia yang ada pada sekarang ini dimusnahkan. Manusia akan melalui beberapa proses seperti melalui alam Barzakh dahhulu untuk sampai ke sana. Senang dan susahnya kelak akan bergantung kepada amalan yang dilakukan oleh seseorang itu semasa hidup. Percaya kepada hidup semula di akhirat dan perkara yang berkaitan dengannya adalah salah satu daripada rukun iman.
diat Hukuman yang berbentuk ganti rugi yang dikenakan ke atas penbunuh setelah waris orang yang dibunuhnya itu memaafkan kesalahannya, jika tidak dimaafkan ia akan dikenakan hukuman qisas.
Dibagh Menyamak kulit binatang,. Semua kulit binatang yang aliun daripada anjing dan babi menjadi suci dengan disamak. Caranya sila lihat pada bab samak.
Dirayah Ilmu yang membahaskan makna atau maksud perkataan-perkataan di dalam hadis bersandarkan kaedah bahasa.Ia satu cabang daripada ilmu hadis.
Ahlul Hilli Wal Aqdi Mereka yang menganggotai sebuah badan perundingan yang dilantik oleh pemerintah untuk menentukan keputusan hukum mengenai sesuatu masalah yang berlaku yang tidak terdapat dalam al- Quran dan Hadis secara terperinci.
Abu Bakar As-Siddiq Sahabat Rasulullah s.a.w. yang paling rapat. Beliau pernah menemani Rasulullah s.a.w. ketika berhijrah ke Madinah. Beliau merupakan lelaki pertama yang memeluk agama Islam dan sentiasa membenarkan ajaran Rasulullah s.a.w. dengan sebab itu beliau digelar as-Siddiq . Nama asalnya ialah Abdullah bin Abi Qahafah. Beliau telah menjadi khalifah yang pertama dan wafat ketika berusia 63 tahun.
adil 1- Salah satu nama Allah S.W.T. (Al-Asma'ul Husna) yang bererti Allah itu Maha Adil kepada hamba- hambaNya. 2- Mereka yang menjalankan suruhan Allah S.W.T. dan menjauhi segala laranganNya. 3- Orang yang menjalankan tugas mengikut yang sebenarnya tanpa mementingkan diri sendiri, keluarga dan orang yang tertentu.
al-hadi Salah satu daripada nama Allah (Al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Memberi Petujuk kepada mana-mana hambaNya yang dikehendaki.
Al-Hadid (Surah) Surah al-Quran yang ke-57. Surah ini mengandungi 29 ayat yang diturunkan di Madinah. Al-Hadid bermaksud besi kerana kerana di dalamnya Allah S.W.T. menjelaskan, Dialah yang menjadikan besi yang kuat untuk kegunaan manusia dalam hidupnya.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Hutamah" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.