Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "hasan" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "hasan" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata hasan menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata hasan.

definisi hasan

hasan: Hadis hasan ialah hadis yang bersambung-sambung sanadnya dari awal hingga akhir. Tiada kecacatan pada perawi-perawinya. Cuma ingatan mereka kurang sempurna.

Lebih lanjut mengenai hasan
Contoh kalimat untuk "hasan"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "hasan" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata hasan untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai hasan

hasan terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

hasan Hadis hasan ialah hadis yang bersambung-sambung sanadnya dari awal hingga akhir. Tiada kecacatan pada perawi-perawinya. Cuma ingatan mereka kurang sempurna.
hadis Perbuatan, perkataan atau ikrar Rasulullah s.a.w. Hadis juga dikenali sebagai As-Sunnah. Hadis bermacam darjat, ada hadis sahih dan ada hadis dhaif.Di dalam perundangan, hadis menjadi sumber hukum selepas Al-Quran.
hadis qudsi Hadis yang mana ertinya daripada Allah S.W.T. dan lafaznya disusun oleh Rasulullah s.a.w.
Bidaah Hasanah Melakukan perkara-perkara yang baik bagi kehidupan di dunia yang tidak pernah dilakukan pada zaman Rasulullah s.a.w. usaha ini tidak dilarang oleh agama malah telah dilakukan oleh umat Islam yang telah mencapai kemajuan pada zaman dahulu.
Jamadil Awal Nama bulan Islam yang ke-5 dalam kalendar Islam yang bererti musim sejuk awal.
Lahwul-Hadis Percakapan kosong yang sia-sia sahaja.
Ahlul Hilli Wal Aqdi Mereka yang menganggotai sebuah badan perundingan yang dilantik oleh pemerintah untuk menentukan keputusan hukum mengenai sesuatu masalah yang berlaku yang tidak terdapat dalam al- Quran dan Hadis secara terperinci.
azali Yang tiada permulaan wujudnya atau pun yang kekal wujudnya tiada permulaan. Hanya Allah S.W.T. saja yang bersifat azali.
Fuqaha' Mereka yang sangat alim dalam ilmu feqah dan yang berhubung dalam perkara itu.
jiran Mereka yang tinggal dikeliling rumah kita. Jiran ada tiga jenis iaitu kerabat kita, jiran yang bukan kerabat dan jiran yang bukan seagama. Kita disuruh menjaga hak-hak kejiranan.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "hasan" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.