Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "harmoni" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "harmoni" Menurut Kamus Agama Islam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata harmoni menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang memakai kata harmoni.

definisi harmoni

harmoni: Sesuai dan baik. Contohnya kita rakyat Malaysia hendaklah hidup dengan keadaan baik dan harmoni.

Lebih lanjut mengenai harmoni
Contoh kalimat untuk "harmoni"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "harmoni" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata harmoni untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai harmoni

harmoni terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 8 kata terkait yakni sebagai berikut:

harmoni Sesuai dan baik. Contohnya kita rakyat Malaysia hendaklah hidup dengan keadaan baik dan harmoni.
Kitab Allah hukum dan peraturan hidup yang diturunkan oleh Allah S.W.T. melalui rasul-rasulNya untuk menjadi panduan hidup manusia di dunia dan di akhirat. Kitab-kitab Allah S.W.T. ialah Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
Ahlul Kitab Orang yang beragama Yahudi dan Nasrani yang masih mengamalkan ajaran lama mereka sesudah kebangkitan Nabi s.a.w. dan mereka dihukumkan kafir kerana tidak mengikut syariat Nabi s.a.w. Hukum-hukum yang berkaitan dengan mereka ialah orang Islam yang halal berkahwin dengan perempuan mereka dan sembelihan mereka halal dimakan.
Madaniyah Ayat atau surah yang turun seduah hijrah; baik ia turun di Makkah ataupun di Madinah, ataupun di dalam salah satu perjalanan.
Harut Dan Marut Dua malaikat yang diturunkan oleh Allah S.W.T. ke dunia untuk mengajar manusia ilmu sihir bagi mempertahankan diri daripada ancaman ilmu sihir. Namun setengah-setengah daripada manusia itu menggunakan ilmu sihir untuk membuat kejahatan.
darurat Keadaan seseorang ketika dalam kecemasan. Contohnya sesat di dalam hutan, tiada makanan untuk menyambung hidupnya selain daripada bangkai maka dia harus makan bangkai itu hanya untuk melepaskan hajat saja.
hadas Keadaan seseorang yang tidak boleh melakukan ibadat tertentu sehingga dihilangkan hadasnya terlebih dahulu. Terdapat dua jenis hadas iaitu hadas kecil dan hadas besar. Cara menghilangkan hadas kecil ialah dengan mengambil wuduk dan hadas besar dengan mandi wajib.
Ihya'Ulumuddin Kitab imam Al-Ghazali yang masyhur. Kitab ini mengandungi kupasan kerja hati , cara beribadat dan mendampingi Allah S.W.T. dengan lebih dekat lagi. Kitab ihya' ulumuddin adalah kitab ilmu akhlak dan tasawwuf yang terkemuka.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "harmoni" ini bermanfaat, sila bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.