Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Arti Kata "Ahlul Hilli Wal Aqdi" menurut Kamus Agama Islam - Rebanas

Arti Kata "Ahlul Hilli Wal Aqdi" Menurut Kamus Agama Islam

Kamus ini menjelaskan Arti Kata Ahlul Hilli Wal Aqdi menurut Kamus Agama Islam. Selain Arti, mungkin juga disertakan contoh kalimat yang menggunakan kata Ahlul Hilli Wal Aqdi.

definisi Ahlul Hilli Wal Aqdi

Ahlul Hilli Wal Aqdi: Mereka yang menganggotai sebuah badan perundingan yang dilantik oleh pemerintah untuk menentukan keputusan hukum mengenai sesuatu masalah yang berlaku yang tidak terdapat dalam al- Quran dan Hadis secara terperinci.

Lebih lanjut mengenai Ahlul Hilli Wal Aqdi
Contoh kalimat untuk "Ahlul Hilli Wal Aqdi"

Berbagai contoh kalimat untuk kata atau frase "Ahlul Hilli Wal Aqdi" tersedia di halaman contoh kalimat. Silakan kunjungi halaman khusus contoh kalimat menggunakan kata Ahlul Hilli Wal Aqdi untuk melihat berbagai penerapan riil di kehidupan nyata.

Lebih lanjut mengenai Ahlul Hilli Wal Aqdi

Ahlul Hilli Wal Aqdi terdiri dari 4 kata. Kata tersebut mempunyai 10 kata terkait yakni sebagai berikut:

hadis Perbuatan, perkataan atau ikrar Rasulullah s.a.w. Hadis juga dikenali sebagai As-Sunnah. Hadis bermacam darjat, ada hadis sahih dan ada hadis dhaif.Di dalam perundangan, hadis menjadi sumber hukum selepas Al-Quran.
hukum Setiap perintah Allah S.W.T. atau rasul sama ada disuruh melakukan sesuatu atau menegah dari melakukannya atau menjelaskan mengenai sesuatu.
Ahlul Hilli Wal Aqdi Mereka yang menganggotai sebuah badan perundingan yang dilantik oleh pemerintah untuk menentukan keputusan hukum mengenai sesuatu masalah yang berlaku yang tidak terdapat dalam al- Quran dan Hadis secara terperinci.
hadis qudsi Hadis yang mana ertinya daripada Allah S.W.T. dan lafaznya disusun oleh Rasulullah s.a.w.
Hukum Syara’ Hukum Islam yang terdiri dari hukum wajib. Sunnah, mubah, makruh dan haram.
Hukum Tilawah Hukum atau kaedah membaca al-Quran atau tajwid.
Ahlul Bait Keluarga Nabi s.a.w. yang terdiri daripada Bani Abdul Mutalib dan Bani Hasyim. Golongan ini tidak boleh menerima harta zakat.
Ahlul Kitab Orang yang beragama Yahudi dan Nasrani yang masih mengamalkan ajaran lama mereka sesudah kebangkitan Nabi s.a.w. dan mereka dihukumkan kafir kerana tidak mengikut syariat Nabi s.a.w. Hukum-hukum yang berkaitan dengan mereka ialah orang Islam yang halal berkahwin dengan perempuan mereka dan sembelihan mereka halal dimakan.
Ahlul Quran Orang yang arif dalam pembacaan Al-Quran dan isinya serta tafsir kitab Al-Quran.
Al-'Alaq (Surah) Surah al-Quran yang ke-96. Surah ini mengandungi 19 ayatyang diturunkan di Mekah. Ayat 1 hingga 5 merupakan ayat al-Quran yang mula-mula sekali diturunkan di Gua Hira'. Al-Alaq ertinya segumpal darah, kerana di dalam ayat yang kedua Allah menceritakan bahawa Dia menjadikan manusia itu daripada segumpal darah yang beku.
Simpan Informasi Agar Tidak Hilang

Jika informasi mengenai "Ahlul Hilli Wal Aqdi" ini bermanfaat, silakan anda bagikan ke teman atau simpan di akun media sosial memakai menu berikut.

Pertanyaan, Kritik, Koreksi dan Saran
Jika anda mempunyai pertanyaan, saran, kritik, atau laporan kesalahan penulisan, dll. Baik mengenai halaman ini, atau mengenai kamus ini, silakan memakai formulir di bawah.
Index Kamus Agama Islam
Tentang Kamus Agama Islam

Kamus Kamus Agama Islam ini merupakan online. Jika anda mencari terjemah atau arti kata menurut kamus Kamus Agama Islam, anda bisa mencari disini. Kamus bisa ditelaah menggunakan abjad atau formulir pencarian.